1989Edellinen artikkeli 1990Seuraava artikkeli

”Museovirasto sanoo ei!” – erään t-paidan tarina

Toinen painos Museovirasto sanoo ei -t-paidasta. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
Mitä tapahtuu kun työyhteisössä lasketaan leikkiä oman työn leimallisista piirteistä? Suomen 1980–1990-lukujen nousukausi ja rakennusbuumi merkitsivät Museoviraston rakennushistorian osaston henkilöstölle lausumista monista asioista ja taajaan. Kulttuuriperintönäkökulmat saattavat kehitysinnossa joutua taka-alalle. On mahdollista, että silloin syntyy vaikutelma antikvaarivirkamiehistä seisomassa molemmat jalat tukevasti jarrulla.

Veikko Kunnas muisteli aikaansa Museovirastossa, eräässä ensimmäisistä työpaikoistaan, sanoen että monet lausunnoista oli supistettavissa muotoon: ”Museovirasto sanoo ei”. Lievempänä muotona viljeltiin vitsikkäästi myös muotoja ”ehdoton ehkä” sekä ”jyrkkä ehkä”, joita osastonjohtaja Pekka Kärki joutui lausunnoista poistattamaan.

Nuoret tai muuten nuorekkaat virkamiehet Timo Tuomi, Veikko Kunnas, Irma Lounatvuori, Marja Ivars ja siviilipalvelusmies Tommi Lindh toteuttivat omasta mielestään oivan ja itseironisen sisäpiirivitsin painattaessaan t-paitoja, joissa viraston logoa oli muokattu korvaamalla tekstin ”Museovirasto – Museiverket” ruotsinkielinen osa sanoilla ”sanoo ei”.

Museovirasto sanoo ei -t-paita käytössä Marja Ivarsin päällä. Kyseessä on joku työhön liittyvä tilaisuus Hvitträskissä. Kuva: Museovirasto (RHO469662).

Alkuperäistä harmaata paitaa painatettiin vain edellä mainituille henkilöille, mutta tarttunut innostus pakotti porukan toteuttamaan useamman uusintapainatuskierroksen. Uudemmat paidat olivat mustia valkoisella painatuksella. Lopulta johto havahtui tähän itseironiseen oman pesän likaamiseen, eikä voinut kuin kieltää paitojen käytön työpaikalla ja kaikissa virkatehtävissä. Lindh muistelee, että tilauksia Museovirasto-paidoista tuli tämänkin jälkeen ja epäilee, etteivät kaikki paitaa tilanneet välttämättä kiinnittäneet huomiota EI-tekstiin. Paitoja ei silti enää painatettu. Viimeinen tehty paita olikin tekstillä Museovirasto sanoi ehkä, ja sen sai pitkän virkauran tehnyt Elias Härö eläköityessään.

Kuvakollaasi, jossa "Museovirasto sanoo ei" -paidan suunnittelija Tommi Lindh ja viimeisen variaation "Museovirasto sanoi ehkä" -paidan saaja Elias Härö. Kuva: Museovirasto (RHO218301).

Maire Mattinen muisteli ajatellun kun professori Henrik Lilius valittiin Museoviraston pääjohtajaksi 1993, että ajat muuttuvat ja Museoviraston imagosta tulee värikäs ja myönteinen. Joihinkin henkilöstöjuhliin työstettiin siksi päinvastainen viesti tekstinään viraston uudella logolla höystetty YESS. Tuo paita jäi ainokaiseksi laatuaan. Mattinen epäilee, ettei paidasta tullut sen suositumpaa kun Museovirasto kaiketi tyytyi sanomaan jatkossakin EI.

Maire Mattisen YESS-paita Museoviraston uudemmalla ylösalaisin käännetyllä logolla. Kuva: Maire Mattisen kotiarkisto.

Lähteet:

Tommi Lindhin kirjallinen tiedonanto 13.9.2017.

Veikko Kunnaksen suullinen tiedonanto 13.9.2017.

Maire Mattisen kirjalliset tiedonannot ja kuvat 14.9.2017 ja 20.9.2017. 

Kommentit

  • Tuukka Talvio

    Muistan hyvin, kuinka Henrik Lilius pääjohtajaksi tultuaan ilmoitti kieltävänsä näiden paitojen käytön. Minulla ei ollut kovin selvää kuvaa itse paidoista (kiitos informaatiosta!), mutta johtamistyylin muuttumista ei voinut olla huomaamatta.

    Tämä on pakollinen tieto.
    Tämä on pakollinen tieto.
    Tämä on pakollinen tieto.
  • Tommi Lindh

    Kiitos hienosta työstä, jonka Olli Hakli on tehnyt tämän asian esiin nostamisen osalta. On silti pakko täsmentää, että paidan teksti tarkoitti nimenomaan sitä, että lausunnoissa jouduttiin usein sanomaan EI, vaikka käytännössä neuvotteluratkaisu oli helposti löydettävissä. Museovirasto sanoo ei -paita oli sii s toisaalta uhka ja toisaalta mahdolliuus.

    Tämä on pakollinen tieto.
    Tämä on pakollinen tieto.
    Tämä on pakollinen tieto.

Lisää kommentti

Tämä on pakollinen tieto.
Tämä on pakollinen tieto.
Tämä on pakollinen tieto.