Asiantuntija eetterissä – museovirastolaiset julkisuudessa
Olli Hakli
Museovirastolaiset ovat olleet ahkerasti esillä asiantuntijoina oman alansa tapahtumissa sekä tiedotusvälineissä. Maire Heikkinen Museoviraston osastolla Billnäsissä korjausrakentamismessuilla 1996. Kuva: Museovirasto (RHO469676).
Monet Museoviraston asiantuntijat ovat osana työtään ja sen ohessa pitäneet toimintaamme esillä julkisuudessa. Monet ovat koonneet asiantuntemustaan kirjoihin ja kansiin. Myös Museovirasto on julkaissut paljon rakentamiseen ja arkeologiseen toimintaan opastavia teoksia. Tässä artikkelissa esitellään ote museovirastolaisista julkisuudessa.
Talotohtori
Panu Kaila aloitti 1971 Muinaistieteellisessä toimikunnassa. Seuraavana vuonna toimikunta muuttui Museovirastoksi, jonka rakennushistorian osastolla Kaila toimi vuoteen 1990. Pian tämän jälkeen, vuonna 1997, häneltä ilmestyi menestyskirja Talotohtori – rakentajan pikkujättiläinen. Se on rakentamisen ja korjausrakentamisen opas. Kirjan upposi yleisöön kuin veitsi voihin. Talotohtori vastasi korjausrakentamisen kysymyksiin hakuteoksen tapaan ja on monin osin edelleen käypä perusteos. Kirjasta on otettu jo 21 painosta, joista viimeinen on vuodelta 2016.
Kaila on kirjoittanut muitakin kirjoja, korjaamisen ohessa muun muassa talon maalaamisesta. Yhdessä Elias Härön kanssa tehty Pohjalainen talo sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 1977. Kaila esiintyi asiantuntijana usein televisiossa painottaen korjausrakentamisen mielekkyyttä ja erilaisuutta uudisrakentamiseen nähden. Kaila on edelleen kysytty esitelmöijä. Hänen esiintymistään voi katsoa muun muassa täältä. Esitelmän toinen ja kolmas osa ovat myös katsottavissa. Kaila esiintymässä virkansa puolesta televisiossa vuonna 1984.
Panu Kaila ja Elias Härö toimistolla 1960–1970-lukujen vaihteessa. Parivaljakon Pohjalainen talo: Rakentajan opas sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 1977. Kuva: Museovirasto (RHO469650).
Suomalainen tapettikirja ja Rakentajan radio
Maire Heikkinen teki tutkijana ja erikoisasiantuntijana Museovirastossa pitkän uran. Museovirasto ja SKS julkaisivat Heikkisen Suomalaisen tapettikirjan vuonna 2009. Sitä edelsi suurta yleisöä palvellut laajan tapettitietokannan julkaiseminen verkossa.
Heikkisen asiantuntemukselle oli kysyntää. Yleisradion toimittaja Maija Typpi alkoi toimittaa rakentamista ja remontoimista käsittelevää ohjelmaa Rakentajan ja remontoijan ilta vuonna 2010 Radio Suomessa. Keskustelijaksi kutsuttiin Museovirastosta Maire Heikkinen. Ohjelmassa oli vaihtuvia vieraita. Myöhemmässä vaiheessa keskusteluun kutsuttiin myös rakennuskonservaattori Risto Holopainen, josta tuli ohjelman vakiovieras. Radio-ohjelman toinen osa on kuunneltavissa täällä.
Päivi Eronen ja Olli Cavén Museoviraston osastolla Billnäsin korjausrakennusmessuilla 1996. Kuva: Museovirasto (RHO469678).
Risto Holopainen toimi Museovirastossa parikymmentä vuotta, ensin Seurasaaressa ja sitten vastaten entistämisavustusten jakamisesta ja rakennusneuvonnasta. Työnsä ohessa hän oli usein lauantaisin radiossa Ylellä Seurasaari-ohjelmassa. Holopainen oli myös MTV:n Seurasaarta käsitelleessä ohjelmassa.
Holopainen ja Heikkinen olivat molemmat usein myös alan tapahtumissa, kuten Billnäsissä korjausrakentamisalan messuilla. Messuilla olivat myös Olli Cavén ja Päivi Eronen. Messuilla Heikkinen esitteli kasvivärjäystä ja Holopaisella oli työnäyte-esittely. Holopaisen mukaan toiminta sijoittui paljon viikonlopuille ja muutenkin virka-ajan ulkopuolelle. Silti siihen osallistuttiin ilolla.
Työnäytteet olivat osa messuesiintymisiä. Niissä esiteltiin perinnerakentamisen tapoja ja välineitä. Risto Holopainen lankkusahan ääressä. Kuva: Museovirasto (RHO469681).
Kysy arkeologiasta
Toimittaja Maija Typpi teki myös muita Museoviraston alaa koskettavia ohjelmia. Yhdessä Aarre Nymanin kanssa toimitetussa Kysy arkeologiasta -sarjassa vastattiin kuulijoiden kysymyksiin maamme muinaisuudesta. Ohjelmia tehtiin muutama ja virastosta ainakin Anna-Liisa Hirviluoto, Torsten Edgren, Paula Purhonen, Leena Söyrinki-Harmo, Tuula Heikkurinen-Montell ja Petteri Pietiläinen olivat vuorollaan studiossa.
Maan povesta
Maan povesta (2006) oli Ylen televisio-ohjelma arkeologiasta, jossa oli mukana useita museovirastolaisia, kuten Hans-Peter Schulz, Vesa Laulumaa, Esa Mikkola, Petro Pesonen ja Petri Halinen. Kuusiosainen sarja esitteli Suomen esihistoriaa kronologisesti. Sarjan tavoitteena oli popularisoida muinaista elämää ja esitellä elinkeinoja. Ohjelmassa pohdittiin muun muassa ihmisten ajankäyttöä ja arvioitiin Kierikissä eläneiden kivikauden ihmisten työpäivän kestoksi neljää tuntia. Tämä yltäkylläisyys ja elämän helppous saattaa selittää suomalaisten esi-isien valintaa asuttaa pohjoisia alueita.
Kaupunkirakentamisen historia
Kaupunkirakentamisen historia on varsin tuore viisiosainen Ylen radiosarja. Sen toimittaja Virpi Väisänen oli Kaupunkirakentamisen historia 1–2 -teoksesta vaikuttuneena ottanut yhteyttä kirjan kirjoittajiin. Virastosta Marianna Niukkanen puhui Porvoossa keskiajasta, Juhani Kostet, joka puhui kaupunkien reguloimisesta sekä teossarjan toimittanut osastonjohtaja Pekka Kärki. Hän kertoi kaupunkejamme kohdanneista tulipaloista tavalla, joka inhimillisti tulipalojen syitä ja merkitystä. Muinaistieteellisessä toimikunnassa ja Museovirastossa vuosina 1965–1990 ollut Rainer Knapas kertoi sotilasarkkitehtuurista Haminan linnoituskaupungissa.
Kaupunkirakentamisen historia kirja oli Henrik Liliuksen ja edellä mainittujen henkilöiden ansiokas teos, jonka tekemisestä vastuussa olivat eri aikojen museovirastolaisista myös Marja Terttu Knapas, Jarkko Sinisalo ja Lauri Putkonen. Kirja palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla vuonna 2015.
Virpi Väisänenkin on tehnyt ohjelmia arkeologisista aiheista. Äskettäinen Viestejä muinaisuudesta -sarjan jakso Kaivajat paneutui muun muassa arkeologisen tutkimuksen rahoituksen vähyyteen ja harmitteli sitä, että arkeologinen tutkimus motivoidaan usein vain sillä, että muinaisjäännökset ovat jäämässä rakennushankkeiden alle. Virastosta ohjelmassa mukana Marianna Niukkanen, joka oli tutkimassa koekaivausryhmän kanssa rautakautista polttohautaa Lopella. Hän on myös ollut mukana Prisma-ohjelmassa pohtimassa sitä, mikä meidän ajastamme jää askarruttamaan tulevaisuuden arkeologeja.
Meriarkeologiaa julkisuudessa
Meriarkeologia on hyvin mediaseksikästä. Harva pääsee pinnan alle mutta aihepiiri kiinnostaa useimpia meistä. Museovirastossa vedenalaista kulttuuriperintöä on tutkittu omassa yksikössään vuodesta 1968 eteenpäin. Museovirastolaiset esitelevät viraston työtä ja osallistuvat julkiseen keskusteluun ahkerasti.
Minna Koivikko oli vieraana Juuso Pekkisen toimittamassa ohjelmassa Salaisuudet pinnan alla Yle Puheessa. Yle uutiset esitteli Museovirastoa kuvaamassa Saimaan hylkyjä. Riikka Alvik oli puolestaan vieraana Ylen Tiedeykkösessa, jossa käsiteltiin San José -aarrelaivan tarinaa. Maija Matikka oli vieraana Ylen aamu-tv:ssä keskustelemassa siitä, kuinka Itämeren hylkyjä ryöstellään surutta.
St. Mikaelin lastina oli useita Meissen-astiastoja. Merimuseossa vuonna 2012 esillä olleita hylystä nostettuja esineitä. Kuva: Jani Gerkman, Museovirasto (V6:2).
Ylen esittämässä dokumentissa Kuka ryösti hylyn? (2014) museovirastolaisista olivat mukana Koivikon ja Alvikin lisäksi Juhani Kostet, Hannu Matikka ja Ismo Malinen. Aiheesta on luettavissa artikkeli Ylen sivustolla.
Ajoittain meriarkeologiaa käsitteleviä ohjelmia on tullut myös radiosta. Yle Radio Suomen Yhtä elämää -ohjelmassa Koivikko sukeltamassa pelkoja päin. Turkki ja täkki -sarjan Purjehdus alkaa Helsingin Sirpalesaaresta -ohjelmassa Alvik puolestaan keskustelemassa hylyistä.
Muun julkishallinnon tapaan Museovirasto on mieluusti mediassa, ja siellä vahva brändi. Näkyvyys on viestinnän muutosten, kuten sosiaalisen median synnyn myötä aiempaa monimuotoisempaa mutta samalla sirpaleisempaa. Pysykää kuulolla ja silmät avoimina.
Kommentit
Differentiation of S <a href=https://cials.top>buy cialis online united states</a> Localization of collagen in the rat lung biochemical quantitation of types I and III collagen in small airways, vessels, and parenchyma
Lisää kommentti